Με τον όρο ημικρανία αναφερόμαστε σε ένα είδος κεφαλαλγίας που εντοπίζεται στο ήμισυ του κρανίου συνήθως στην ίδια πλευρά, έχει έντονα χαρακτηριστικά και δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητα του ασθενούς κατά την εισβολή της.
Η ημικρανία μπορεί να ταξινομηθεί ως εξής:
- Ημικρανία με αύρα
Μπορεί να εμφανίζεται έως 3 φορές το μήνα και έχει τέσσερις φάσεις:
Α)Φάση πρόδρομων συμπτωμάτων. Η φάση αυτή αφορά το διάστημα των 24 ωρών πριν την κρίση και προκαλείται από διάφορα αίτια όπως για παράδειγμα βρώση τυριού, σοκολάτας, καρυκευμάτων, πόση κόκκινου κρασιού, περιβαλλοντικοί παράγοντες (ζέστη ή ψύχος), φάρμακα, κάπνισμα ακόμα και ψυχολογικοί παράγοντες.
Β)Φάση νευρολογικών συμπτωμάτων. Η φάση αυτή διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και συνίσταται σε φωτοφοβία, θάμβος όρασης, σκότωμα ή ημιανοψία. Σπανιότερα έχουμε ετερόπλευρες παραισθησίες, ημιπάρεση ή ημιαναισθησία και αφασία.
Γ)Φάση κεφαλαλγίας. Ξεκινάει με το πέρας της δεύτερης φάσης. Συνήθως είναι μετωποκροταφική και ετερόπλευρη, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε αμφοτερόπλευρη και έχει σφύζοντα χαρακτήρα. Συνοδεύεται από εμέτους ή ακόμα και διαρροϊκή κένωση και αίσθημα κακουχίας. Διαρκεί 4-6 ώρες ή περισσότερο και υποχωρεί πολλές φορές μετά από ύπνο.
Δ)Φάση αποδρομής. Η κεφαλαλγία υποχωρεί αφήνοντας εξάντληση και ευαισθησία στα σημεία που υπήρχε.
- Ημικρανία χωρίς αύρα
Ίδια συμπτωματολογία με την κλασσική ημικρανία εκτός από τα νευρολογικά πρόδρομα συμπτώματα. Είναι και αυτή ετερόπλευρος με φωτοφοβία, ναυτία και έμετο. Διαρκεί 4-72 ώρες, συνήθως δεν ξυπνά το άτομο και επαναλαμβάνεται συχνά. Αρχίζει από την παιδική ηλικία, αφορά περισσότερο τις γυναίκες, έχει οικογενή χαρακτήρα και προτιμά να εμφανίζεται το Σαββατοκύριακο ή σε διακοπές.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Συστήνεται στους ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανία να διατηρούν ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνουν τις ημέρες των επεισοδίων, αν υπήρχαν πρόδρομα συμπτώματα και ποια ήταν αυτά, την ένταση του πόνου, τα συνοδά όπως φωτοφοβία, ηχοφοβία, έμετους κ.α, καθώς και τη διάρκεια της ημικρανίας όπως επίσης και με ποιόν τρόπο υφέθηκαν τα συμπτώματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό του να τον κατευθύνει σωστά ως προς την αντιμετώπιση των επεισοδίων, την προφυλακτική θεραπεία και την αποφυγή πιθανών εκλυτικών παραγόντων.
Να ακολουθήσω κάποια προφυλακτική αγωγή ώστε να μειώσω τα επεισόδια ημικρανίας;
Η προφυλακτική θεραπεία προτείνεται στους ασθενείς που:
- Κάνουν πάνω από τέσσερις ημικρανικές κρίσεις/μήνα οι οποίες τον κρατούν μακριά από τις καθημερινές του δραστηριότητα για περισσότερο από τρεις ημέρες
- Δεν βελτιώνεται η καθημερινή τους δραστηριότητα παρά τη λήψη αγωγής
- Έχουν αντένδειξη να ακολουθήσουν αγωγή θεραπείας
- Έχουν κίνδυνο υπερβολικής χρήσης φαρμάκων θεραπείας
- Κάνουν επεισόδια ημικρανίας με παρατεινόμενη αύρα, ημιπληγική
- Το επιθυμούν
Άκρως βοηθητικό στην πρόληψη της ημικρανίας είναι να εντοπίσει ο ασθενής τα εκλυτικά αίτια και να αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να την πυροδοτήσει.
Με προσοχή, παρατήρηση και συνεργασία με τον οικογενειακό σας ιατρό μπορείτε να αλλάξετε!